Mijn eerste buitenboek

Mijn eerste buitenboek
prijs: € 19,50
inhoudsomschrijving:

Kikkers kwaken in het voorjaar, op een zomerse dag zoemen de bijen, herfstbladeren dwarrelen door de lucht, vogels laten sporen achter in de sneeuw. Het zijn de eerste indrukken die de natuur op een kind maakt. Dit is een opmerkelijk boek waar gedichtjes, recepten, feiten en indrukken elkaar afwisselen. Van strandjutten tot eendjes voeren, van het kijken naar eekhoorntjes en wormen tot het maken van een bramentaart of een vetbol. Het herinnert ons eraan, dat de natuur direct buiten onze voordeur begint en dat er veel te beleven en ontdekken valt. De teksten zijn geschreven door kinderboekenschrijfster en biologe Nicola Davies. De adembenemende illustraties zijn gemaakt door de getalenteerde Mark Hearld. Overal waar je kijkt worden we omringd door pure schoonheid, als we er maar oog voor hebben.

inkijkexemplaar: bekijken
bestellen:
overige informatie:
  • 1e druk |
  • gebonden |
  • 29x26 cm |
  • 109 blz |
  • ISBN: 9789060385715
recensie

De Leeswelp nr 4 2013 door: Marloes Schrijver.

De natuur als uitdaging 

... Mijn eeste buitenboek van Nicola Davies en mark Hearld is een non-fictieboek dat de fantasie kan prikkelen en literaire elementen in zich draagt. 

... wat de kleine teksten en de kleurige prenten vooral doen, is bewustzijn creëren over hoe dichtbij, maar ook hoe veelomvattend de natuur is. Die vertrapte veer op straat, de rondscharrelende vogels en het brood dat je eet: de natuur is overal. 

Hier en daar vind je een hoofstuk met een haast filosofische inslag, zoals 'Een eikel': 'Voor een boom vliegen de jaren voorbij, maar voor jou gaan de jaren langzaam en leef je een heel leven (...) Je houdt je kleinkind bij de hand en zegt: 'Je moet veel geduld hebben, als je een eikel plant'. 

Ook de beelden dragen in hoge mate bij aan de literaire kwaliteit van dit non-fictieboek. Het bijzondere aan de paginavullende prenten is dat Mark Hearld allerlei materialen en technieken door elkaar gebruikt, vaak in een explosie van kleuren.  (fragmenten uit de recensie van Marloes Schrijvers in De Leeswelp 2013, jaargang 19, nr 4)

 

uit: BewustZijn magazine, juli / augustus 2013, door: Simone Thomasse

Voor jonge kinderen is dit dikke kijkboek met korte teksten. Maar Hearld neemt je met zijn uitnodigende collage-illustraties mee door het jaar, waarbij de natuur het middelpunt vormt. Tekst&Beeld zijn op een speelse manier leerzaam, maar dat is wat mij betreft ondergeschikt aan de warmte van de woorden en de vrolijkheid die van de afbeeldingen afstraalt.  (...) Met zo'n dik boek val je van verrassing in verrassing.  Een mooi cadeau voor de zomervakantie. Lekker kijken en lezen op de achterbank, op weg naar zonniger oorden ... Vanaf een jaar of vier. 

 

uit:  Biologie Plus mei 2013 

(...) Alle seizoenen komen aan bod. Van strandjutten tot eendjes voeren, van wormen kijken tot het maken van een bramentaart of een boshut. Een boek dat ieder kind eigenlijk in huis zou moeten hebben.

 

 

NBD Biblion door:  Annet Huizing 

Lente, zomer, herfst en winter: alle seizoenen komen aan bod in dit grote en stevige natuurboek. De korte poëtische teksten over uiteenlopende onderwerpen als kersenbloesem, schepnetjes, ganzen en het paard worden afgewisseld met wat feitelijke informatie of een recept. In totaal bevat het boek 58 natuuronderwerpen, die elk een dubbele pagina beslaan.

De illustraties in overwegend wintertinten van de Britse kunstenaar Mark Hearld vullen het gehele beeld. 'Overal waar je kijkt, gebeurt er wel iets', staat in het eerste tekstje, en dat geldt niet alleen voor de natuur maar ook voor de gelaagde, collageachtige illustraties waarin de kunstenaar verschillende technieken heeft gebruikt. Het zijn kleine kunstwerken die stuk voor stuk een bijzondere sfeer uitstralen. Dit is een boek om voor te lezen, maar vooral een kijkboek dat niet alleen voor kinderen mooi is, maar waar volwassenen ook van zullen genieten.

Wie van de kunst van Mark Hearld houdt, kan z'n hart ophalen.  Kijk hier naar een filmpje over de kunstenaar en zijn werk.

Dit boek hoort niet in de boekenkast te staan, maar opengeslagen op tafel te liggen.

Vanaf ca. 5 jaar.

 

 Reacties